Røbergshagen beviser at selv den mest stabile og sindige fluefiskeren kan støte på problemer når han «tviholder» på fortiden.
Svein Røbergshagen har betydd mye for oppveksten til enkelte av Oppstrøms initiativtakere. Vi startet med å trø ned gangene på Nordisk Fiskeutstyr i Villmarkshuset på slutten av 90-tallet. Både som masete tenåringskunder og senere som sommervikarer.
Svein var en stabil bauta. Han var der for oss da vi trengte ham. Enten det var for å gi råd om skolevalg, damer, livet generelt, eller hvilken av (de billigste) hanenakkene som ville gi best hackle-resultat på tørrfluene.

Klokt hode fortjente treffende kallenavn
Det er mange fluefiskere som liker å tro at de er veldig dyktige. Svein er derimot av den særs ydmyke typen, og vi har aldri hørt ham belære andre eller sette seg selv først. At han er vis er det dog ingen tvil om, og dette gjelder også livet generelt.
Som følger av dette døpte vi ham tidlig for «orakelet». Selvsagt med en litt tullete undertone, men samtidig et treffende kallenavn når man noe ufrivillig blir plassert i en slags Yoda-rolle overfor unge og naive fluefiskespirer.
Tilnavnet fulgte ham gjennom hele Vak-perioden og er like treffende fremdeles. Det er tross alt veldig godt å ha en redaksjonell guru å henvende seg til når man står ved et etisk veiskille.
Gammelt utstyr
I 2016 ville filmskaper Lars Nomme markere bursdagen til Svein på en litt artig måte. Som produsent av den smått klassiske “Fluefiske til fjells” (som nå kan bivånes i sin helhet på Vimeo on demand for en billig penge), ble det mye outtakes som kanskje ikke alle har fått med seg.
Saken fortsetter under bildet.

Svein har nemlig en stor fascinasjon for gammelt utstyr, og under fjellfisket insisterte han på å fiske med både cane og antikke sneller.
– Det ble jo mye moro for oss rundt, slik som man kan se i dette utdraget (under). Svein hadde flere episoder under produksjonen som man finner på bonussporet i filmen, forteller Nomme.
Han legger til at det i perioden ble festet noen skikkelig gode utras på film. Vel å merke etter at Svein hadde greid å løse floka på «silkesnøret» sitt.
– Det var ikke alltid cane-stangen hadde rygg nok for de største fiskene, men her er det altså snella som forårsaker problemer, flirer Nomme.