Kampen for tilværelsen

Foto: Kevin Benum Kjeldsrud

Filmfotograf Kevin Benum Kjeldsrud har dykket ned i arkivet – og laget en visuell nytelse som samtidig er noe av det rareste vi har sett hva angår fluefiskesnutter.

JUBILEUMSÅR: Oppstrøms har vært 5 år på nett, og i anledning vårt jubileum poster vi fra tid til annen gamle saker. Denne er fra februar i 2016.


– Søndag. Nok en gang skjedde det på en søndag. Jeg lå i senga og ladet opp til en ny arbeidsuke. Jeg vet ikke helt hva det er med søndager, men hvis jeg noengang løser et verdensproblem eller klarer å helle i det første glasset fra en First Price-appelsinjuicekartong uten å søle, så vil det definitivt være på en søndag, forteller Kevin Benum Kjeldsrud som til daglig jobber som filmfotograf og klipper i Bodø-firmaet Deadline Media.

Prosjektfila til denne filmen daterer seg nemlig tilbake til nettopp en søndag.

Enorme mengder vulgata

– Tidligere denne dagen hadde jeg satt meg ned for å se gjennom sommerens fiskefilmråstoff. Dypt inne i mitt overdrevet organiserte mappesystem (som kunne gitt meg OCD-diagnose på flekken) lå det ei mappe. Ei svær mappe, sier Kjeldsrud.

Han hadde vært oppe på «Storfiskvatnet», litt nordafor «Fiskeeldoradodammen», hvor han brukte en betydelig mengde tid i fjor sommer for å dokumentere det yrende insekts- og fiskelivet. Ved et par anledninger hadde han truffet på helt vanvittige vulgata-klekkinger. Vannoverflaten så rett og slett ut som ei kokende gryte.

– Inne i det halvannen time lange råmaterialet skjulte det seg et par ålreite klipp. Allerede på forhånd hadde jeg tenkt å «bare» lage noe a la det samme som i fjor, dog bare mye bedre. Men så la jeg ned et noe mørkt og melankolsk lydspor under noen klipp av død eller halvdruknet vulgata og gamle vulgata-hams, og innså raskt at overflaten på Storfiskvatnet så ut som en grotesk slagmark, sier Kjeldsrud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

vulgatanazgul_03_kevinbenumkjeldsrud_opstrms
Close but no cigar. // Foto: Kevin Benum Kjeldsrud

Det store slaget

Han karakteriserer det som et slag mellom de store og de små. David mot Goliat. Ephemera vulgata mot Salmo trutta.

– Helt plutselig begynte jeg å få sympati for disse «små» fluene som fra første stund de bryter vannoverflaten må kjempe en hard og urettferdig kamp for å holde seg i live. Jeg dyttet meg bort fra redigeringspulten. Dette hadde gått for langt. Jeg måtte finne på noe annet å gjøre. Jeg kunne ikke gå rundt og synes synd på fluer.

Etter å ha fylt hodet med hjernedød underholdning i et par timer, gikk han og la seg.

– Hjernen er altfor aktiv om kveldene. Spesielt på søndager. Lyset fra den røde solnedgangen kunne skimtes gjennom gardinene, og jeg begynte å tenke på det Legolas sa om røde soloppganger i Ringenes Herre. En helt tilfeldig og absurd tanke, jeg vet. Tankemønsteret fortsatte i den retningen og jeg begynte å tenke på alle de fantastiske og karakteristiske figurene filmserien, som umiddelbart dro meg videre til «Nazgûls», forteller Kjeldsrud.

kevinbenumkjeldsrud_profil_opstrms
Kevin Benum Kjeldsrud er ekstra kreativ på søndager. // Foto: Joackim Kristiansen

Det var umulig for ham å ikke bli pirret av tanken på å få en vulgata til å høres som en «Nazgûl» og se ut den store dragen. Han spratt umiddelbart opp av sengen og skrudde på datamaskinen.

– Det var unektelig mange likhetstrekk. Derfra var veien kort, og fantasien satte virkelig ingen grenser denne kvelden, forteller Kjeldsrud.

Langfilmen vises på en kino nær deg i 2028

Etter klippingen satt han igjen som et eneste stort spørsmåltegn. Noe vi på mange måter skjønner, da denne snutten kanskje er noe av det mest «far out» vi har sett om fluefiske siden denne traff veven i 2015.

I etterkant har Kjeldsrud tenkt at dette er underbevisstheten hans sitt beskjedne bidrag til å snakke de små og utsatte sin sak. Fortelle deres historie liksom.

– Hadde du derimot spurt om det samme en sen sommerkveld langs elva ute i skauen, hadde jeg sagt at «sånn mellom oss» så er dette bare en teaser. En forsmak på det som skal bli tiårets fluefiskefilm om vulgataens hevn for alle sine falne brødre. Handlingen vil finne sted i et mørkt og skummelt univers hvor vi møter selve moderflua, som avler frem killer-vulgataer på lik linje som Saruman avler frem Uruk-Haier. Videre hadde jeg fortalt at søknaden om økonomisk støtte for å få realisert storprosjektet er inne til behandling hos NFI, men at det har gått lang tid uten at jeg har hørt noe fra dem.

– Den egentlige sannheten? Jeg synes bare det ser fett ut, avslutter Kjeldsrud.

God lyd og HD anbefales!

nb_NO