Én sesong, én boks: September

Foto: Lars Eriksen

Skal man sikre kvalitetstid med fluestang, kan det første skrittet være å gjøre ting enklere. Kan man klare seg gjennom en hel sesong med én flueboks?

Det nærmer seg stengetid. September er endring fra en tilstand til en annen. Sommerfølelsen kan vedvare, men mot slutten av måneden blir det alltid like tydelig. Det går fra tørt til bløtt. Fra glede til vemod. Fra liv til forråtnelse.  Alt i løpet av fire små uker. Ørreten blir mer opptatt av forplantning enn mat, og forholdene må være akkurat riktige for at fisken skal vake.

Fjellfiske på tampen
Jeg slo i rattet av glede da jeg så hvordan ettermiddagssola lyste opp det grå månelandskapet på Hallingsskarvet. Omsider klaffet vær og vind med en lenge planlagt sensommerekspedisjon i høyfjellet. På denne tiden er balansen hårfin, og man kan like gjerne få snødrev og minusgrader som skyfritt og varme. Skal man ha sjans på 1500 meter over havet er det en forutsetning at atmosfæren spiller på lag.

De mystiske vannene under loddrette fjellvegger var målet. Oppe der snøbreene strekker seg ut i isblått vann finnes fjellørret som balanserer på grensen mellom levelige og ulevelige habitater. En kald sommer kan medføre at isen ligger til august, og hvis man får et vindu med godt vær i september er dette den beste tiden å prøve seg her. 

Det er grått og karrig oppunder fjellmassivet. En steinørken der kun det mest hardføre plantelivet kan trives og gi landskapet noen etterlengtede fargetoner. Det er vanskelig å forestille seg hvordan et ørretliv her fortoner seg. Nesten hele livet tilbringes under isen i vann nær frysepunktet. Kun to eller tre måneder i året slipper sola ordentlig til og gir grobunn for et ytterst begrenset insektliv. Man skulle tro det vil gi høyfjellsørreten en følelse av hastverk, og enkelte ganger kan det nok være slik. 

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian