Mye kan tyde på at smolten trekker nordover langs kysten før den svømmer ut mot åpent hav. Hvis dette stemmer, betyr det lenger tid der lusa er. Illustrasjon: Jørgen Platou Willumsen

Smolt i norskehavet kan by på problemer

Ny studie viser at smolten oppholder seg lenger i kystnære strøk i Norskehavet enn tidligere antatt. Med kunnskapen dukker det opp nye spørsmål om lus og havfarmer.

Et av de store ubesvarte spørsmålene knyttet til laksen er vandringene i havet. Nyere forskning begynner å gi svar på hva den foretar seg, men det er ikke før helt nylig vi har fått bedre innsikt i smoltens vandring fra elv til åpent hav. 

I en studie publisert av Havforskningsinstituttet og NINA i juli, kommer det frem at smolt fra norske og europeiske elver oppholder seg i kystnærestrøk lenger enn tidligere antatt. I en 25-års periode har forskere samlet data fra tråling etter smolt. Oppgaven er i utgangspunktet som å finne nåla i høystakken.

På spørsmål om hvordan dette gjøres i praksis, svarer en av forskerne bak studien, Kjetil Hindar, at dataene fra artikkelen er basert på tråltrekk fra havforskningsinstitutter i flere land over en lang periode.

– Noen av disse tråltrekkene er laget spesifikt for å fiske laksesmolt (eller postsmolt, som de kalles fra de kommer ut i sjøen på forsommeren og fram til og med første vintersone i havet). I andre tråltrekk fra de samme ins...

Den här artikeln är gratis, men för att läsa den måste du logga in

Vill du också läsa artiklar som kräver prenumeration kan du gå hit för att se de olika alternativen

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

sv_SESV