Laks som kulturbærer
Mennesker. Elv. Laks. // Foto: Joakim Andreassen

Laks som kulturbærer

Følgende tekst ble opprinnelig holdt som et foredrag på en førjulskonferanse i regi av Forum for natur og friluftsliv Trøndelag og Statsforvalteren i Trøndelag, og temaet for konferansen var forvaltning av villaks.

En advarsel før jeg begynner: Jeg kommer til å være litt høytflyvende og vidløftig her. Mest fordi mine egne kunnskaper om forvaltning av villaks er minimale. I alle fall sammenliknet med resten av foredragsholderne her. Mine egne forvaltningserfaringer begrenser seg til noen få ørretvann og -elver på Østlandet. Og når man ikke kan nok om detaljene, er man rett og slett tvunget til å løfte blikket litt.

Men jeg tror og håper også at det noe verdifullt i å se ting i en større sammenheng. Vi mennesker har som kjent en tendens til ikke å se skogen for bare trær. 

Jeg skal ta av ved å snakke om ordet villaks. Vi bruker det hele tiden uten egentlig å tenke over hva det betyr. Vi antar kanskje at vill laks er det motsatte av oppdrettslaks. Noe urørt, den laksen som mennesket ikke har tuklet med. Men ordet vill er en bedragersk størrelse. Og akkurat hva man legger i det, betyr mye for hvordan man ...

FÖR ATT LÄSA DENNA ARTIKEL MÅSTE DU PRENUMERERA PÅ UPSTRMS+.

Du kan prova i EN MÅNAD för 5 KRONOR.

UPSTRMS+ kostar endast 49 kronor per månad. Eller så kan du stödja oberoende journalistik och köpa paketet som även inkluderar Skandinaviens finaste pappersmagasin. Du väljer.

Gå hit för att se olika alternativ, eller logga in här om du redan är prenumerant.

Vårt digitala abonnemang kostar mindre än en fancy kopp kaffe per månad och ger dig tillgång till alla nya artiklar och en rikhaltig arkiv om flugfiske och flugfiskekultur.

Har du inget konto? Skapa ett konto helt gratis här.

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.