Foto: Ole Jørgen Grumstad

Hjortehår over vann (shredde, shredde, shredde)

Hva er bedre enn vidde, fjell og et kart med mange blå flekker, der en lokal i bytte mot en lillesøster, et par fluer og evig vennskap, har satt kryss der det er fisk over to kilo? Vi skulle jakte storfisk, det var tid for hjortehår og rifla vann. 

Vårfluene durer rundt som våryre nordmenn første sommeren på sjøen i splitter ny båt. Helt uten mål og mening virrer de rundt og setter spor i en blank overflate, som en nøkkel langs lakken på en nypolert bil. Jeg velger å tro at det den skjærende lyden som trigger fisken. 

Det er klart det provoserer, så da må det hugges til. 

Caddis-fiske er fiske i fjellvann over tregrensa når det i utgangspunktet ikke vaker noe særlig. Det ser i utgangspunktet dødt ut, det handler om å dekke så mye overflate som mulig med hjortehår i bevegelse. Vi har ikke tid til å finne fisk henslengt i lyngen med en kaffekopp, mens vi speider utover vannet. Dette er "Seeking Caddis"-fiske. Å fiske med vårflueimitasjoner er noe annet. Jeg har et elsk/hat forhold til caddisfiske, spesielt "Seeking Caddis"-varianten.

Vi pleier å si at 777 er perfekt caddisføre. Det gir gevinst både på kasino og på vidda. Stort sett. Det blåser sju meter per sekund, det regner sju millimeter over en gitt tidsperiode og det er sju meter sikt. Nydelig caddisføre, og drepen for alle andre varianter av fluefiske, siden alt av insekter har søkt ly og tviholder på nærmeste strå. Like hardt tviholder vi på håpet og melder at dette er nydelig føre.

(artikeln fortsätter)

För att läsa den här artikeln måste du prenumerera på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logga in här om du redan är prenumerant.

Vår billigaste prenumeration kostar lika mycket som en kopp kaffe i månaden, och som prenumerant stödjer du även produktionen av viktig journalistik om vildlaxen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis här.

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

sv_SE