En ny app gir store muligheter. Brukt riktig
Fluefiskere har et slags manisk forhold til vær og årstider. Det ringer kanskje en bjelle når du hører stikkord som; vannstand, laksebørs, yr, se.norge, sildre eller riverapp? Det ligger mye der ute på verdensveven som gir oss laksefiskere verdifull informasjon om snødybde i fjellet, hvor snøsmeltingen er i gang, og hvordan prognosen ser ut i ukene før åpningen. Med en ny sesong nært forestående sjekkes apper og hjemmesider med info om snødybde, vannføring og værmelding hyppigere for hver dag som går. I rekken av hjelpemidler for oss fluefiskere kommer Elveguiden denne uka med sin nye Elveguiden PRO, og vi har fått en sniktitt på den nye appen.
Hva har du i vente?
Er du interessert i tall, statistikk og fangstprotokoller har Elveguiden PRO mye morsomt å by på.
Det første du møter i appen er en favorittliste. Du kan søke opp vassdrag og legge inn de elvene/valdene du ønsker å følge med på. Hver elv og hvert vald har livedata med vannstand og tidevann (vel og merke, de elvene som har denne infoen tilgjengelig). Her finner du også utfyllende info om vassdraget, tilgjengelig fiske, gjeldene regler, desinfisering, pluss, pluss. Men kanskje mest interessant er «River’s catch statistic». Funksjonen gir deg informasjon om total fangst for sesongen, uke for uke. All statistikk er knyttet opp mot tidspunkter på døgnet da fiskene ble tatt. Grafer er også sett i forhold til flo og fjære.

Appen er med andre ord et godt verktøy for å følge med på de forskjellige elvene og finne ut når på døgnet det fiskes bra, hvilket vald som gjør det bra og fangster sett i forhold til tidevann. Likevel må det skytes inn at det er lov å bruke hodet. Statistikk er relativt og det finnes ingen regler uten unntak. Tidspunkter på døgnet med gode fangster kan høyst sannsynlig også sees i lys av når og hvor det fiskes mest. Litt interessant er det at f.eks Orkla i fjor fanget vesentlig mindre fisk mellom klokken 24.00-04.00, enn f.eks. klokken 12 på formiddagen. Er dette fordi det fiskes dårlig på natten?
Avansert fangstjournal
Videre er det gøy å gå inn på «dine fangster». Her ligger alle fangster du har registrert hos Elveguiden tidligere. Du kan enkelt gå inn å se når fangsten ble registrert, hvilken vannstand det var på det aktuelle tidspunktet og tid i forhold til flo og fjære. Dette er informasjon som fort går i glemmeboken, med mindre du fører egen fangstjournal. Det er også mulig å registrere egne fangster, og på mange måter blir denne delen av den nye appen en detaljert fangstdagbok. Her kan du også legge inn detaljer om fangsten. Dette kan være til god hjelp for å huske hvilken line eller flue fisken tok på. Man mister kanskje litt av sjarmen med penn og den gode gamle fiskejournalen i papir. Men tiden har ikke stått stille. Og appen gir muligheter til å samle kompleks data på en ryddig måte.

En ting jeg savner er muligheten til å legge inn mer informasjon på de fangstene som allerede ligger inne eller som forhåpentligvis skal registreres ila. sommeren. Men dette skal etter sigende komme etterhvert.
Alt i alt er Elveguiden PRO et kult personlig verktøy som gjør det enkelt å holde oversikt over fangster. Du kan følge med de elvene og valdene du synes er interessante, og Elveguidens utvalg begynner etterhvert å bli stort, med fiske i hele Norge, Sverige og Storbrittania. I tillegg er det stadig flere elver som går over til Elveguidens laksebørs. Dermed vil du med PRO-versjonen kunne sammenligne egne fangster med veldig mye.
Er all data god data?
Det har vært knyttet en viss skepsis til at informasjon så enkelt skal deles. Skepsisen ligger i at økt informasjon om vald, fangster og elver, muligens kan øke fiskepresset og drive prisene videre opp.
Men er dette egentlig reelt? Informasjonen som nå blir tilgjengelig via appen er informasjon som har ligget der hele tiden. Forskjellen er at veien til informasjonen nå er enklere, mer tilgjengelig og derfor raskere å sammenligne. For de av oss som liker research i planlegging av hvor og når du ønsker å fiske en spesifikk elv eller et vald, har laksebørsen alltid vært viktig. Noe som er nytt med PRO, er statistikk rundt når på døgnet fisket har vært best. En skal være over snittet interessert i analyse dersom infoen som nå samles skal gi økt fiskepress. Sosiale medier har allerede ødelagt det hemmeligholdet som noen av oss kanskje ønsker seg. Og jungeltelegrafen har til alle tider vært der. I ytterste konsekvens kan underrapportering være et problem, men dette er heller ingen ny problemstilling.
Piazzaen med alle backpackerne
På 90-tallet var Lonely Planet sine reiseguider det helt store blant backpackere. Reisebøkene ble saumfart før avreise, og resultatet var at du befant deg på en liten piazza et sted langt utenfor allfarvei sammen med et dusin andre backpackere. De engang små unike perlene var plutselig overbefolket av andre med den samme reiseguiden. Faren ved å følge reiseguider, eller i dette tilfellet apper, er at du mister spontaniteten eller eventyrlysten. For det er fortsatt mye spennende der ute som er verdt å bruke tid på å oppdage. Og statistikk kan ljuge. Tallgrunnlaget kan være dårlig, kanskje det fiskes lite eller kanskje det fiskes «feil» i forhold til sesongen. Dette er i og for seg ikke en innvending mot appen i seg selv, men mot å se seg blind på statistikk.
For de av oss som synes data er gøy, og ønsker å være så godt forberedt som mulig vil Elveguiden PRO uansett kunne bli et veldig nyttig verktøy. All informasjon som ligger lagret for tidligere fangster er gull verdt. Det gir deg verdifull informasjon dersom du skal tilbake til en spesifikk elv eller et spesifikt vald. Dermed skiller Elveguiden PRO seg ut for oss laksefiskere. Alt tyder på at dette blir en app som kommer til stjele data fra min telefon i tiden fremover.