Salig er den som tviler

Ikke et mål i seg selv, men et verktøy. Her anvendes det kanskje vel, i det Tommy Vik setter ut en sjøørret i den svenske skjærgården et sted. Foto: Jørgen Platou Willumsen

Svaret på om man er for eller mot fang og slipp burde verken være et rungende ja eller et rungende nei, men et rungende «det kommer helt an på».

Hvis du vil ha et skråsikkert svar på noe veldig komplekst, er det bare å åpne sosiale medier. Det være seg terroristers motivasjoner, amerikansk abortlovgivning eller europeisk sikkerhetspolitikk. Enhver har en tidligere kollega, fjern onkel eller skråsikker kusine med svar på alt sammen. De best tilpassede overlever, sa Darwin, og i klikkøkonomien er det de bombastiske påstandene. Tvil, grublerier og nyanser er samtidens dodoer. Overvektige skapninger med små, ubrukelige vinger, fanget av sin egen gravitasjon. Relikter i en offentlig debatt der ytringer på maks. 280 tegn beveger seg gjennom fiberoptiske kabler i lysets hastighet.

Virkeligheten utenfor sosiale medier er allikevel akkurat like kompleks som før. Og enkle svar tilslører fremdeles omtrent like mye som de opplyser. Det gjelder også fang og slipp-debatten. I dag er den i det store og det hele vunnet. Tilhengerne gikk av med seieren, og de aller fleste fluefiskere vil synes at det var fortjent. Seierherrer bør imidlertid vokte seg for arrogansen som følger enhver triumf. Det er lett å tro at motstanderen tok helt feil, og at du hadde helt rett.

(artikeln fortsätter)

Den här artikeln är gratis, men för att läsa den måste du logga in

Vill du också läsa artiklar som kräver prenumeration kan du gå hit för att se de olika alternativen

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

sv_SE