Én sesong, én boks: Mai

Foto: Lars Eriksen

Skal man sikre kvalitetstid med fluestang, kan det første skrittet å gjøre ting enklere. Kan man klare seg gjennom en hel sesong med én flueboks?

Tiden fra mai til oktober kan gå usannsynlig fort. Det blir sjelden tid til å iverksette alle idéer og planer som kverner i hodet gjennom vinteren. Når sesongen først begynner kommer den snikende følelsen av hastverk. Du kaster utstyret i bilen og raser av gårde til et ihjælfisket nærvann etter jobb. Nå skal det fiskes, tenker du.

Dette er oppskriften på en antiklimaktisk fiskesesong. Det blir litt som å stoppe innom drive-in på MacDonalds hver gang du er litt sulten. For all del, det kan være godt med en vassen 200-grammer når det kniper, men som regel får man mer kvalitet hvis man klarer å forsinke tilfredstillelsen.

Det er mange måter å beskrive det jeg prøver å oppnå denne sesongen. Less is more. Kvalitet framfor kvantitet. Det enkle er ofte det beste. Og så videre. Jeg skal forsøke å kvalitetssikre tidsbruken. Droppe stressturene. Planlegge for dagsturer og overnattingsturer når kalenderen er ledig. Bruke god tid og finne den ettertraktede «skogens ro». 

Fluerasjonering

Nå høres det kanskje ut som jeg bare skal klemme trær og lukte på blomster. Men det må også tas noen grep for å kvalitetssikre selve fluefisket. Etter å ha vært sporadisk fluebinder siden konf’en i 95, har jeg har en halv kubikkmeter med rotete fluebokser. Et naturlig sted å begynne er å rasjonere utvalget av fluer.

Mange fluefiskere klarer tilsynelatende å fylle flueboksene sine til randen med sirlig plasserte, identiske fluer på rekke og rad. Jeg har lenge hatt en drøm å klare det samme, men har innsett at det aldri kommer til å skje. Men med litt innsats har jeg nå samlet to eksemplarer av hver type jeg trenger i én passe stor boks. En rekke med mygg, en rekke med maur og videre rekker med det som vanligvis står på menyen til en vanlig norsk ørret. Forskjellige stadier, forskjellige materialer og størrelser. Da denne boksen stod klar i slutten av april føltes det som en liten seier. 

(artikeln fortsätter)

För att läsa den här artikeln måste du prenumerera.
Du kan prova GRATIS i 7 DAGAR.

Gå hit för att se olika alternativ, eller logga in här om du redan är prenumerant.

Vårt billigaste abonnemang kostar mindre än en fancy kopp kaffe per månad och ger dig tillgång till alla nya artiklar och en rikhaltig arkiv om flugfiske och flugfiskekultur.

Har du inget konto? Skapa ett konto helt gratis här.

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

Swedish