Kalvvatn
Tidemand og Gude-vibe.

Et fjellparadis helt blottet for køfiske

Sponset innlegg

Et naust med to køyer, og en lavvo bak naustet med treplatter i gulvet, vedovn og plass til fire personer midt i et enormt fjellområde. Elver, stryk, kulper og innsjøer som huser stor ørret. Velkommen til Kalvvatn.

Området, som omfatter den innerste delen av nedslagsfeltet i Åbjøravassdraget sør i Nordland, byr på enestående naturopplevelser og varierte fiskeplasser. Samtidig som du slipper å uroe deg for at andre har tatt fiskeplassen din.

Mesteparten av området består av snaut høyfjellsterreng, med utpreget trevegetasjon kun i de nedre delene rundt Mellomvatnet.

– Området er rikt på små elver, strømmer, kulper og innsjøer, som for det meste er uberørte og tilbyr flott fiske med variasjoner fra vann til vann. Området er spesielt attraktivt for fluefiskere, forteller utmarkssjef i Plahtes Eiendommer, Kristoffer Gjertsen.

Plahtes eiendommer

Plahtes Eiendommer er en av de største private eiendommene i Norge. Området ble opprinnelig brukt til aktivt skogbruk og tømmeret havnet i Spania og England der det ble forvandlet til seilskuter.

I dag er imidlertid bare 50.000 av totalt 685.000 dekar, produktiv skog. Resten – over 600.000 dekar – er viet jakt og fiske. Naturopplevelser har blitt hovednæringen på Plahtes Eiendommer.

I tillegg til fire vassdrag med mulighet for ørret-, sjøørret-, røye- og laksefiske inneholder nemlig eiendommen store skog- og fjellområder med flere innsjøer og tjern. Ved de beste fiskeplassene ligger hytter og koier, ofte mange kilometer fra nærmeste nabo.

Tidligere omtalte Åbjørstua er en av dem. Husværet ved Kalvvatn, som denne saken handler om, er et annet.

Kalvvatn: Følelsen av villmark

Området byr på et utall vann og fiskeplasser, med omkring 15-20 innsjøer som er kjent for å ha ørret av høy kvalitet.

– Fisk på opptil fire kilo har blitt tatt i området, påpeker Gjertsen.

Noen av de beste fiskeplassene inkluderer Baarmoenjaevrie-systemet, Sloeptjenjaevrie-systemet, Njöölvenguevtelenjaevrie, Njöölvenjaevri, Kalvvatn, Brillevatn, Ringvatn, Faatnoenjaevrie, Holmvatnet og Kalvvassfjellet, som alle har vann med ørret av topp kvalitet.

Man har regulert det store Kalvvatnet med stor reguleringshøyde, og vassdragsreguleringen påvirker enkelte andre vann. Det er tekniske inngrep som kraftlinjer i området, men store områder med svært få besøkende, gir likevel følelsen av urørt natur.

– Man har lett tilgang til Nilsinetjernene (Nilsinetjønnan) som byr på fine fiskeplasser med rennende vann, selv om reguleringen påvirker noen av disse, forklarer Gjertsen.

Helikopterfiske uten helikopter

Kalvvatn-området er unikt og gir gjestene tilgang til ca. 150.000 dekar nesten uten andre mennesker.

– Det blir ikke solgt fiske- eller jaktkort i området, men reindriftsnæringen kan fiske for å få mat i fjellet, forklarer Gjertsen.

Fjellet slik fjellet bør være.

Området ligger på cirka 500 moh, og en 24 km lang anleggsvei fra E6 til øvre Kalvvatn preger området.

– Nord-Trøndelag E-verk bygget denne på 70-tallet. En bom stenger veien, og kun reindriftsnæringen, Åbjørakraft og våre gjester kan benytte den.

Det er ganske unikt i norsk sammenheng å unngå en lang transportetappe til fots uten å være prisgitt helikopter. Samtidig som man slipper å være redd for å møte andre.

Villmarksliv som ikke går på bekostning av komfort

Kalvkruhytta, som ligger ved et av de beste fiskevannene på eiendommen, tilbyr overnatting med god standard og solcellestrøm for opptil 6 personer. Vi snakker 45 m2, og fullisolert med to soverom.

– Her er det moderne møbler og komfortable senger. Godt utstyrt kjøkken og en enestående bålplass utenfor hytta, forklarer Gjertsen.

Naustet er på 18m². Med et fullisolert rom på 8 m², 2 køyer, og benker ute i det uisolerte rommet. I tillegg samt en lavvo bak naustet med treplatter i gulvet, vedovn og plass til 4 personer.

– Komplekset har solcelleanlegg med 12V, USB-ladere, LED-lys og jordkjeller for kjøling. Det er båt med motor i Kalvvatn, som er tilgjengelig for gjestene.

Dette er med andre ord stedet for den ultimate fiske- og naturopplevelsen.

– Adkomst hit krever to båtturer, og her kan du virkelig nyte roen og skjønnheten i et av Norges mest avsidesliggende og uberørte områder, avslutter Gjertsen.

Du booker din drømmetur her.