Åbjørstua

Åbjørstua kan by på noen av de beste fiskeopplevelsene i Norge

Sponset innlegg

Eksklusivt fiske etter ørret i en elv som er forbeholdt fluefiske – hele sesongen. I tillegg til stillevann og muligheter for laksefiske. Du kan ha alt helt for deg selv.

Med over 10 kilometer privat elvestrekke dedikert til fluefiskere gjennom hele sesongen, lever virkelig Åbjørstua opp til lovnader om lavt fisketrykk. I tillegg finnes det et variert stillevannsfiske og laksefiske med stua som utgangspunkt.

Dette gjør plassen til en av de kanskje fineste destinasjonene for ørretfiske i elv der andre muligheter også er tilstede. I hvert fall nord for Trondheim.

– Det er en perfekt base for ulike fiskeeskapader, enten du er av typen som liker å ha umiddelbar tilgang til ypperlige fluefiskemuligheter rett ved hytta, eller er hypp på å utforske dalens hemmeligheter, forklarer utmarkssjef i Plahtes Eiendommer, Kristoffer Gjertsen.

Plahtes eiendommer

Plahtes Eiendommer er en av de største private eiendommene i Norge. Fra slutten av 1800-tallet har det vært drevet skogbruk på her. Tømmeret ble engang sendt fra sagbruket på Risøya til Spania og England der det ble brukt til å bygge seilskuter.

I dag er imidlertid bare 50.000 av totalt 685.000 dekar, produktiv skog. Resten er storslått villmark, og hovednæringen har blitt tilrettelegging av jakt, fiske og naturopplevelser.

I tillegg til store skog- og fjellområder med flere innsjøer og tjern, inneholder nemlig eiendommen fire vassdrag med mulighet for ørret-, sjøørret-, røye- og laksefiske. Ved de aller beste fiskestedene ligger et fåtall utleiehytter. Selv om de er enkle å nå, ligger hyttene mange kilometer fra nærmeste nabo. Abjørstua er én av dem.

Rikelige døgnflueklekkinger og stor, sky ørret

Den veiløse hytta ligger ved elven Åbjøra. Dit kommer man ved å krysse Åbjørvatnet med båt.

Åbjørstua ligger meget idyllisk til ca. 300 meters gange på traktorvei fra båtstøen.

– Hytta har god standard med både solcellestrøm og innlagt vann. Det er mulig for opp til 8 personer å bo komfortabelt der samtidig, forteller Gjertsen.

Selve Åbjøra – med sitt stilleflytende, glassklare vann – er som skapt for fluefiske. På eiendommen er dette den eneste dedikerte fluefiskedestinasjon.

– Enkelte år har vi store mengder baetis – som alltid er forekommende i ulikt volum. Noen år får man store vårflueklekkinger som gir voldsomt flott fiske, på stor, sky ørret, sier Gjertsen.

Han legger til at sight-fiske er innenfor rekkevidde for de som klarer å bevege seg stille langs elvebredden.

Der de største ørretene i elva bor?

Som gjest ved Åbjørstua har man tilgang til en brakke ved Reingardsmyra i Kjerringdalen. Gjertsen poengterer at partiet rundt brakka på Reingardsmyra og hølene ved Kjerringdalselva er kjent for å huse grov ørret.

– Brakka er et vanvittig flott stoppested for dagsturer eller som base for lengre ekspedisjoner. Hølene opp- og nedstrøms for punktet hvor Kjerringdalselva renner inn i Åbjøra huser også stor fisk og er definitivt verdt et besøk, påpeker Gjertsen.

Den såkalte gromkulpen.

Området innover Åbjørdalen er også lett tilgjengelig. Det finnes bruer over Kvennelva og Kjerringdalselva, og en flåte med kabeltrekk over elva ovenfor Gardsfossen. En gammel traktorvei fra tømmerfløtningens tid strekker seg fra båtstøen ca. 5 km innover dalen til Kjerringdalselvas utløp.

– Denne veien er lettgått og til dels sykkelvennlig. På sensommeren er det vanligvis godt med multer og andre bær, og om høsten finnes det ofte kantareller, sier Gjertsen.

Bonusen: Røye i stillevann og anadromt elvefiske

Åbjørvatnet byr på både ørret og røye og har ikke de samme begrensningene som elva.

Her er det lagt opp til bruk av ulike fiskemetoder, enten det handler om markdrag, mark og dupp, fluefiske, wobblertrolling og slukfiske. Spesielt områdene langs vestsiden er ypperlige for lett spinnfiske.

– En dagstur fra Åbjørstua tar deg til Nilsfinndalen og videre opp til Nilsfinntjønnene. Her finner du både ørret og røye av høy kvalitet. Den vakre naturen i Nilsfinndalen gjør turen verdt innsatsen.

Ved å ta båten tilbake over Åbjørvatnet, kan man også fiske i Åelva, en av områdets beste lakse- og sjøørretelver.

– Fuglstad laksevald selger fiskekort for ca. 300,- per døgn, og gir deg mulighet til å oppleve spennende laksefiske, forteller Gjertsen.

Oppholdet du aldri glemmer

Åbjørstua gir deg ikke bare tilgang til noen av de beste fiskeopplevelsene i Norge, men også en dyp forbindelse med naturen.

– Uansett om du er en erfaren fluefisker eller en nybegynner, vil Åbjørstua tilby deg uforglemmelige opplevelser og en mulighet til å fange storfisk i en vakker og rolig setting.

Pakk fiskeutstyret og forbered deg på ditt neste store eventyr ved Åbjørstua.

Du booker din drømmetur her.