Et fotografi

Alle foto: Ulla Westbø.

Noen ganger får fotografiet fram egenskaper ved et sted, et fiske, ved venner og ved deg selv som forteller mer enn du selv har tilgang til.

Ulla Westbøs fotostory forteller om fire fluefiskere i Montana for omtrent 25 år siden. Fire fiskevenner på roadtrip i fluefiskets mekka, relativt tidlig i et voksenliv og med hodet fullt av forventninger og mytologier. Knut var en energisk rookie, Ulla estetikeren med blikk langt utover det å fiske og Gisle og jeg allerede da overbeleste teknikere og svorne tilhengere av ørretbomsens filosofi om forsakelse av alt annet enn det vi dro dit for å gjøre.

Denne teksten handler om en pilegrimstur og en oppdagelsesreise, og mangfoldige gjentakelser har lært oss at Montanas historie dreier seg om erobring. Først hvordan pelshandel og mineraljakt på et brutalt vis jaget et naturfolk fra deres leveområde og livsgrunnlag, og dernest hvordan brunørret og regnbueørret ble med lasset til erobreren og befolket elver og vann i et landskap så vakkert og fascinerende at det bare kan beskrives med bilder. Men rent personlig dreier Montana seg mest om erobringen av et sinn.


En kort stund før konfirmasjonen min i den evangelisk-lutherske statskirke, noe som vanligvis skjer ved fjorten års alder også i dag, ble det tindrende klart for meg at jeg mye heller ville fiske med flue i Montana enn å møte Gud. Gavepengene som fulgte av denne noe fordekte seremonielle operasjonen, gikk til utstyret jeg trengte og til litt potensielt nyttig informasjonsmateriale om hvordan jeg rent fisketeknisk burde gå fram. Fluestang, snelle, line, noen fluer og en bok som heter Fly Fishing Strategy av Swisher og Richards. Jeg misbrukte mesteparten av puberteten til å finne ut av detaljer omkring elvene i Rocky Mountains, f.eks. at bildet på side 83 i boka av Swisher og Richards, av Upper Goose Lake Meadow på Firehole River i Yellowstone nasjonalpark, måtte være speilvendt. Riktignok renner elvene i og rundt Montana, det kan være Madison, Yellowstone, Missouri, Bighorn, Big Hole, Gallatin eller Jefferson, i mange ulike retninger og møter faktisk saltvann på så vidt forskjellige steder som Hudson Bay i vest, Atlanterhavet i øst og Mexicogulfen i sør, noe som i seg selv er en unik egenskap sammenliknet med vannets veier i resten av den amerikanske unionen. Men bildet måtte være feil. Vannets vei i forhold til topografi gav ingen mening, og jeg sjekket med alle mulige kryssreferanser.

(artikeln fortsätter)

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logga in här om du redan är prenumerant.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis här.

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

Swedish