Et fotografi

Alle foto: Ulla Westbø.

Noen ganger får fotografiet fram egenskaper ved et sted, et fiske, ved venner og ved deg selv som forteller mer enn du selv har tilgang til.

Ulla Westbøs fotostory forteller om fire fluefiskere i Montana for omtrent 25 år siden. Fire fiskevenner på roadtrip i fluefiskets mekka, relativt tidlig i et voksenliv og med hodet fullt av forventninger og mytologier. Knut var en energisk rookie, Ulla estetikeren med blikk langt utover det å fiske og Gisle og jeg allerede da overbeleste teknikere og svorne tilhengere av ørretbomsens filosofi om forsakelse av alt annet enn det vi dro dit for å gjøre.

Denne teksten handler om en pilegrimstur og en oppdagelsesreise, og mangfoldige gjentakelser har lært oss at Montanas historie dreier seg om erobring. Først hvordan pelshandel og mineraljakt på et brutalt vis jaget et naturfolk fra deres leveområde og livsgrunnlag, og dernest hvordan brunørret og regnbueørret ble med lasset til erobreren og befolket elver og vann i et landskap så vakkert og fascinerende at det bare kan beskrives med bilder. Men rent personlig dreier Montana seg mest om erobringen av et sinn.


For å lese denne saken må du abonnere på OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO