Aksel Caillé er gründer for Angler ID. // Foto: Angler ID
Aksel Caillé er gründer for Angler ID. // Foto: Angler ID

Vil gjøre kjøp av fiskekort til en lek

Å skaffe seg tillatelse til å fiske på ulike steder i Norge kan være en jungel preget av ørten forskjellige priser, regler, og utsalgssteder. Gründeren i Angler ID har ambisjoner om å gjøre noe med akkurat dette.

– Vi har lenge gått og tenkt på at det må finnes en enklere måte å kjøpe og selge fiskekort på. Til tider stengte utsalgssteder og kronglete nettløsninger har gjort at vi ønsker å tilby både fisker og forvalter den beste plattformen for enklere handel av fiskekort forteller Aksel Caillé til Oppstrøms.

Det var med dette grunnlaget at ideen ble skapt: En kartbasert app som lar deg kjøpe fiskekort med få klikk.

– Du kan enten navigere deg rundt i kartet for å finne fiskevann basert på posisjonen din, eller søke etter vann i søkefeltet. Appen er brukerstyrt, noe som betyr at du kun trenger å legge inn infoen din en gang, sier Caillé.

Alt skal skje i appen

Målet er å gi fiskeren full oversikt over kjøpte fiskekort i appen så du slipper å lete etter SMSer og gamle mail.

– I tillegg kan man kan skru på varslinger 12 timer og/eller 30 min før utløp, slik at man får beskjed før kortet går ut. Fiskere har også mulighet til å merke vann som favoritt til kommende fisketurer.

Nytt av året er en fangstrapporteringsløsning rett i appen for å senke terskelen for å rapportere fangst.

– Ifølge grunneiere vi har snakket med rapporterer godt under 10% av de som kjøper fiskekort inn sin fangst. Vi ønsker å gjøre dette enklere for de som fisker så det igjen blir enklere for de som forvalter vannene. På den måten tror vi at det bli bedre fiskeopplevelser i fremtiden, sier Caillé.

Stadig i utvikling

Per i dag har Angler ID samlet inn over 1000 vann i plattformen, og blant annet har Oslomarkas fiskeadministrasjon tilgjengeliggjort sitt fiskekort i appen.

– I tillegg er det flere spennende samarbeidspartnere er på vei inn, lover Caillé.

Prisen du får oppgitt er ellers den du betaler, og det ligger ingen skjulte gebyrer og venter på deg når du omsider kommer deg til kassa. Plattformen er også helt gratis for grunneier.

Angler ID har som mål å forenkle fiskekort-kjøpet. // Illustrajonsfoto: Angler ID
Angler ID har som mål å forenkle fiskekort-kjøpet. // Illustrajonsfoto: Angler ID

– Dette har vært viktig for oss for at de som forvalter vannene skal få mest mulig tilbake for forvaltningsarbeidet de gjør for oss fiskere, noe som igjen kan bety bedre fiskeopplevelser. I tillegg vil terskelen være lavere for grunneiere i forhold til å legge inn sine kort, noe som igjen vil gagne fiskeren, mener Caillé.

Håper på økt kunnskap og bedre forvaltning

– Flere fiskekorttilbydere baserer seg i dag på en filosofi som ikke tar hensyn til fullstendig manglende offentlig innlandsfiskeforvaltning, og mange plasser er ikke egnet for økt kommersialisering. Hva tenker dere om det?

– I de områdene det ikke er egnet for økt kommersialisering, bør det heller ikke legges til rette for økt kommersialisering. Da kan man eventuelt begrense antall kort som blir solgt som man gjør i mange lakseelver, men tiltak og løsning vil jo selvsagt variere fra case til case.

Han tror i utgangspunktet det er en større utfordring at det ikke blir fisket nok i enkelte områder, noe som kan resultere i at det blir for mye og for liten fisk ved høy rekruttering i gyteperioden eller ved at det settes ut for mye fisk fra setteanlegg.

– Mange områder ville muligens hatt god nytte av at fiskere satte tilbake større fiskespisende fisk i stedet for å sette tilbake fisk under ett gitt minstemål. Vår tanke er uansett at jo mer opplyst fisker og forvalter er, jo bedre muligheter har man for et bærekraftig fiske. Vår rolle i dette blir å lage et verktøy som kan bidra til at informasjonsflyt blir lettere tilgjengelig både for fisker og forvalter, avslutter Caillé.

Les mer om Angler ID her.