Foto: Ulf Börjesson

Flueboksen: Jon Hanson

En flueboks av det tradisjonelle slaget, kreditert en mann av det utradisjonelle slaget.

Red.anm: Noen ting går ikke ut på dato. Dette intervjuet er et godt eksempel, og ble opprinnelig publisert i januar 2016.

“Man kan jo alltids sette på en nymfe og si at «dryflies drinks much water»…”

– Fluene til Jon Hanson – hva kan du fortelle?

Det kommer an på hvilken flueboks man kikker i. Jeg fisker jo egentlig etter alt, utenom laks. Men generelt sett prøver jeg å holde relativt god orden i de fluene som jeg bruker mest etter ørret. Både når det gjelder mønster og antall. Eller, det er vel egentlig bare til sesongen faktisk starter. Når fisket er i gang, så blir det fullstendig kaos hvis jeg skal være helt ærlig. Faen.

– Vi har registrert at du binder fluer selv. Hvor ligger hovedfokus når du sitter ved stikka?

Haha, fokus ja. Faktisk så hater jeg å binde fluer. Fluebinding er litt som matlaging for min del. Jeg vil at det skal gå raskt, men samtidig vil jeg at det skal smake godt og se bra ut. Både for meg og for fisken. Jeg er glad for at jeg har bundet fluer såpass lenge at jeg har bra kontroll på både bruk av verktøy og materialer. Jeg mener jo at et av verdens beste fluemønster heter F-Fly. Kun to materialer. Perfekt…

– Folk som har sett blogginnleggene og snuttene dine har kanskje fått inntrykk av at du er en ganske lite selvhøytidelig type – gjenspeiler dette seg i fluebindingen din?

Jeg anser jo meg selv som en av verdens beste fluefiskere og fluebindere. Så ja.

Neida. Jeg er egentlig veldig ydmyk i alt jeg gjør, men jeg er nok ikke som svensker flest, og derimot synes jeg at janteloven er litt avlegs. Jeg har drevet med fluefiske og fluebinding i mange år, og synes personlig at jeg er dyktig. Som alle andre var jeg nybegynner en gang. Veldig lenge egentlig. Men jeg har alltid synes det har vært utrolig gøy, og suget etter å bli bedre har alltid hersket.

Uansett er nok dette det aller viktigste i alt man gjør: Nemlig å ha det gøy, prøve seg fram, og forbedre seg. Uansett om det er å stå på hender, drive med rakettforskning, eller binde fluer.

flueboksen_johanson_ulfborjesson_01_opstrms
Foto: Ulf Börjesson

– No Hackle eller klassiske duns? Og hvorfor?

No Hackle for the win!

Klassiske duns, tsk. Nei, ingen kommentar. Eller jo, det finnes vel egentlig ingen fordeler med klassiske duns når man sammenlikner med No Hackles. Hackle passer kun til Parachutes. Nuff said…

– Hvis du kun kan ta med deg fem imitasjoner for en ukestur i en elv etter brunørret, hva velger du?

– F-fly #14
– BWO #16
– En jævli stor vårflue med gummibein i #2
– Copper John #12
– Svart Wolly Bugger #6

– Det er lite (ingen) nymfer og pupper i boksen din, og tatoveringen din på hendene sier kanskje det meste – er det fordi du helst fisker tørt?

Hehe.

Jeg må helt klart endre den tatoveringen snart. Sannheten er jo at jeg fisker med både nymfer og streamere. Men bare hvis jeg må, for så lenge jeg kan fiske tørt så gjør jeg det – uavhengig av tatovering og image. Det syke er jo at jeg synes det er MYE diggere å binde streamere og nymfer, enn det er å binde tørrfluer.

Uansett: Man kan jo alltids sette på en nymfe og si at «dryflies drinks much water…»

flueboksen_johanson_ulfborjesson_03_opstrms
Foto: Ulf Börjesson

 – Noen fluer med spesiell historie? En imitasjon du har et ekstra spesielt forhold til?

Hmm. Godt spørsmål, men svaret må bli som følger: For et par år siden bandt jeg opp et eget mønster som var en imitasjon av en Bibio marci. Siden man sjelden opplever bibioklekkinger, så ble den bare liggende i boksen. Noen år senere opplevde jeg veldig vanskelig fiske i i en liten elv med en ørret som vaket regelmessig, men ikke ville spise noen av fluene mine. Etter kanskje 6-7 fluebytter så bandt jeg på bibio-imitasjonen, og ørreten tok på første kast. Den fluen gav meg flertallet av de store ørretene jeg fanget den sommeren i akkurat den elven. I etterkant har den blitt et fast mønster for både meg og kompisene mine der. Den har fått navnet Rubberleg F-Fly, eller Frubber Fly.

– Så, favorittimitasjon?

Som hentydet tidligere har jeg alltid hatt et godt øye til F-Fly. Jeg har utrolig mange store ørreter på samvittigheten med den i enden av fortommen. Jeg liker den så godt at jeg bandt 400 stykker av den i ulike størrelser og farger en vinter for fire år siden. Og ja, jeg kjedet meg den vinteren.

Sånn ellers så elsker jeg å fiske store ørreter med små fluer. Alle typer fiske som innbefatter BWO’s i #16-20 får det til å rykke i min baguette.


Vi i Oppstrøms liker småbedrifter og folk som jobber hardt for å kunne leve av det de brenner for. I så måte tolererer vi litt snikreklame, og tenker at det da kan være greit å nevne at Jon Hanson nylig har åpnet butikk i Åre. Han omtaler det som en “dedicated trout bum shop”, og opererer med både fysisk butikk og nettbutikk. Hanson sender til Norge “on demand”.

nb_NO