Foto: Andreas Lium

Involvert i nytt bransjeprosjekt

Da Vak ble lagt ned, stod Oppstrøms-redaktøren ved et veiskille. Nå starter en ny epoke i sportsfiskerelatert mediejobb.

I etterkant av at Vak-redaksjonen ble enige om å legge prosjektet på is, var Joakim Andreassen tvunget tilbake til en presset fotobransje der den digitale hverdagen hadde ført med seg både lavere honorarer og færre jobber. Han var lite sugen på å starte med oppbygging av nytt kundenettverk som fotograf i terrengsykkelbransjen, der han hadde jobbet før både Vak og Oppstrøms ble skapt.

– Etter sju år som frilansfotograf og tre år som Vak-gründer, søkte jeg rett og slett tilbake til skolebenken ved universitetet i Tromsø. Å avslutte allerede påbegynte studier i medievitenskap virket som et ålreit alternativ, da i hovedsak for å få flere bein å stå på i forhold til ulike yrkesretninger, sier han.

joakimandreassen_shootout_opstrms_raymondeilertsen
Ny jobb. Fremdeles vadebukser og kamera som arbeidsverktøy. Foto: Raymond Eilertsen

Mot strømmen
Midt i en forelesning om digitale medier, ble Andreassen kontaktet av en ung gründer med store planer og visjoner. Et nytt konsept skulle skapes. Både nettbutikk og fysisk butikk skulle etableres i Oslo, og «Angler» var navnet.

– Først tenkte jeg at det hele hørtes veldig ambisiøst ut. Jeg må innrømme at det å jobbe som journalist i fluefiskemiljøet i såpass mange år har gjort meg skeptisk til bransjens evne til å tilpasse seg den digitale tidsalderen. En tung satsing i et mildt sagt rotete butikkbilde virket veldig ambisiøst.

Da gründeren ytret ønske om å få Andreassen inn i prosjektet, satte det i gang flere tankeprosesser.

Tenker nytt
– Det tok ikke veldig lang tid før jeg skjønte at filosofien i Angler var av et annet kaliber enn det jeg er vant med.

Etter å ha jobbet i en årrekke med dugnadsbasert fotografi- og fluefiskejournalistikk, fikk han nå muligheten til å gjøre det samme med lønn.

– Rett og slett en drømmejobb jeg ikke kunne si nei til, påpeker han.

Orakel med på laget
Da Andreassen flyttet fra Stavanger til Oslo i 2002 ble han kjent med Svein Røbergshagen som raskt ble en slags Oslo-los både på fluefiskeplan og i livet ellers. At Røbergshagen kom inn i Angler-loopen utgjorde ingenting annet enn ytterligere vitamininnsprøyting hva angår motivasjon.

– Svein er det soleklare førstevalget som kollega, og jeg kan ikke tenke meg en større bauta i et prosjekt som dette. Det er ingenting som er bedre enn å jobbe med noen man både trives med og ser opp til. Å ha med Svein er ikke bare viktig, men også utrolig kult for hele prosjektet, påpeker Andreassen.

Saken fortsetter under bildet.

svein_joakim_opstrms
Joakim nærmet seg Svein med respekt på tidlig 2000-tall. Svein var først litt skeptisk, som seg hør og bør. Men det har gått seg til, og nå jobber de sammen. Foto: Lars Bendixby

Full åpenhet
Det er en kjent sak at journalistisk integritet ikke går hånd i hånd med kommersielt innhold, og at det å sjonglere begge disse ballene på en bærekraftig måte er vanskelig. Uavhengig om man driver en fluefiskeportal som ikke tjener penger, slik realiteten er for Oppstrøms.

– Jeg er veldig opptatt av å ikke blande kortene. Da jeg takket ja til jobben i Angler, ønsket jeg å holde min kommersielle rolle borte fra det redaksjonelle innholdet. Det har aldri vært aktuelt å bruke nettstedet som en plattform for å fremme interessen til enkeltbutikker, og dette ble møtt med stor forståelse fra min nye arbeidsgiver, påpeker Andreassen.

Oppstrøms vil altså fortsette i et format som er egnet for det nettstedet kan være; nemlig en portal for fluefiskelivsstilen – helt uavhengig av kommersielle føringer og drevet ut fra gjeldende regler for fri og uavhengig journalistikk.

– Jeg brenner for fluefiskemedier, og jeg ønsker at Oppstrøms skal kunne ta pulsen på et samlet skandinavisk fluefiskemiljø også i tiden som kommer. Sponset innhold fra enkeltaktører vil selvsagt aldri publiseres, og vi vil fortsette å bruke deler av fritiden vår på å servere fluefiskeunderholdning av beste kvalitet, avslutter Andreassen.

Angler kan følges på angler.no, facebook, og instagram.

Flere historier
Alternativ ørretjul i villmarken